• 'Samenwerken en samen beleven'
  • 'Onderzoekend en ondernemend'
  • 'Vertrouwen in eigen kracht'
  • 'Samen beleefd, zelf gedaan, 
met oog voor elkaar'
  • 'Vrijheid en verantwoordelijkheid'
  • 'Oog voor elkaar'

'Samenwerken en samen beleven'

'Onderzoekend en ondernemend'

'Vertrouwen in eigen kracht'

'Samen beleefd, zelf gedaan,
met oog voor elkaar'

'Vrijheid en verantwoordelijkheid'

'Oog voor elkaar'

LEZEN IS LEUK! EN NOG WAT NIEUWE BOEKEN

Oktober 2018

Volgende week donderdag, 18 oktober, komt Verena Heeremans-Koppel in de jaarvergadering ons wat meer vertellen over het thema Lezen is leuk. Verena is eigenares van de kinderboekenwinkel Bolleboos in Sneek. Ik ben er vandaag even geweest. Echt een winkel waar kinderen hun hart op kunnen halen. Ze heeft haar winkel aan de Scharnestraat 36 in Sneek.

​Maar goed, wat maakt een boek leuk? Waarom is het ene boek meer in trek dan het andere? De boeken 'de waanzinnige boomhut', 'dagboek van een muts', 'het leven van een loser' en 'Geronimo Stilton' vinden kinderen geweldig. Het zijn in de schoolbibliotheek dé boeken waar de kinderen het liefst in lezen. Het zijn vooral boeken met niet alleen bladzijden met saaie letters. Nee, de zinnen staan soms schots en scheef, is er gebruik gemaakt van diverse lettertypen, kleuren, diverse lettergroottes, tekeningen en kleur. Het is een feest om die boeken te lezen. Het maakt het (voor)lezen leuk! En dat heeft een grote aantrekkingskracht op jong en oud.
​Verena weet hier veel meer over te vertellen. Kom je ook?

Afgelopen dinsdag was ik in de bibliotheek van Joure om nieuwe boeken te halen voor in de klas en wie stond daar? Schrijver Jozua Douglas. Hij vertelde over zijn boeken en hoogstwaarschijnlijk ook over zijn nieuwste boek dat op 7 november uit komt. Zijn presentatie was erg leuk en vermakelijk. Zijn boek zal net zo zijn!

Keesie Kippenkop 1 - de Rioolridder (Jozua Douglas)
Keesie Kippenkop heeft het niet makkelijk. Hij is verlegen, hij heeft flaporen en een rare achternaam. Om te ontkomen aan de pestkoppen van school, verstopt hij zich in een openstaande rioolput. Daar ontmoet hij een schuwe man in een duikerspak. De ontmoeting met deze vreemde 'onderduiker' is het begin van een spannend en humoristisch avontuur. Voor kinderen vanaf 7 jaar.

De Effies naar de top! (Vivian den Hollander)
​Ook zal deze bundel vanaf november beschikbaar komen, het bevat drie succesvolle boeken vol sportieve avonturen rond het voetbalveld. In Een mooie actie verkoopt Bas samen met zijn team lootjes voor het goede doel. In Op naar de top moeten de Effies nog één wedstrijd winnen om kampioen te worden – maar dan gebeurt er iets heel vervelends tijdens de rust. En in Een knal tegen de bal krijgen de Effies nieuwe shirts. Bas doet zijn best om zijn shirt schoon te houden, maar dan gaat het toch mis… voor kinderen vanaf 7 jaar. 

​Er is in augustus een nieuwe Spekkie & Sproet uitgekomen namelijk  Wachtwoord Amigo.
Spekkies neef Nelson is politieagent. Op een dag is hij tot over zijn oren verliefd. Maar is zijn nieuwe vriendin wel te vertrouwen? Spekkie en Sproet komen iets verdachts op het spoor. Daarvoor moeten ze alleen nog even een wachtwoord kraken…Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Ook Jochem Meyer komt met een nieuw Gorgel-boek namelijk De Gorgels en het geheim van de gletsjer.
Melle en zijn familie logeren bij een oude vriend van papa, die bioloog is in de Alpen. Midden in de nacht wordt Melle's zusje Limoni in paniek wakker. Waar is haar rugzak? En nog belangrijker, waar is haar eigen Gorgel, Belia? Dat is het begin van een bloedstollend avontuur waarin het spoor leidt naar de gletsjer die langzaam begint te smelten nu het warmer wordt. Melle, Bobba en Limoni maken kennis met murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Ze worden geholpen door Katja, die alles weet over de gevaren van de bergen… Voor kinderen vanaf 9 jaar.

​In de zomervakantie is er ook een nieuw avontuur uitgekomen van de serie Dagboek van een Muts - 12 Liefdeskriebels.
Het schooljaar is bijna voorbij, en Nikki kan niet wachten tot het zomervakantie is. Maar dan komt er een nieuwe jongen in de klas, en hij is SUPERLEUK! Nikki voelt kriebels, maar wat moet ze daar nou weer mee? Want hoe moet dat dan met hottie Brandon? Aartsvijand MacKenzie zit er natuurlijk bovenop. Lukt het haar om Nikki en Brandon uit elkaar te drijven? Voor kinderen vanaf 10 jaar.

​Oké, ook voor de jongens komt er binnenkort een nieuwe Geronimo Stilton uit! Fantasia 13 - Het drakeneiland.
Op Dragonera, het drakeneiland, wonen vijf drakenstammen, elk met een eigen bijzondere gave. En zonder hun hulp kan Geronimo niet aan zijn opdracht beginnen: het veilig terugbrengen van vijf gekidnapte inwoners van het rijk Lotusbloem, die worden vastgehouden door de helse heks Dondersteen. Geronimo zal zich dus niet alleen over zijn angsten heen moeten zetten en de draken om hulp vragen, maar ook zal hij daarna naar het verschrikkelijke versteende rijk van de heks moeten afreizen. Als dat maar goed gaat ...​Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Bovenstaande boeken zullen beschikbaar komen in de bibliotheek. Ik zal ervoor zorgen dat ik ze dan leen en beschikbaar stel in de klas om ze te lezen. 

​Dat was het weer even voor nu. Volgende maand meer aandacht voor boeken voor kinderen uit groepen 1-2-3 en boeken voor kinderen met dyslexie.


 

Bonifatiusschool     Melchior Clantstrjitte 18, 8551 NL Woudsend     t 0514 - 59 15 05     directie@bonifatiuswoudsend.nl